Sköldkörteln, hur kan den påverka dig?

Sköldkörteln sitter på framsidan av halsen alldeles nedanför struphuvudet och på sidorna av luftstrupen. Sköldkörteln styrs av ett hormon som heter TSH och har som sin viktigaste uppgift att reglera ämnesomsättningen i kroppen. Det gör den genom att bilda hormon.

Hormonet måste produceras i lagom mängd för att kroppen ska fungera. Om sköldkörteln tillverkar för lite hormon blir resultatet låg ämnesomsättning, det vill säga kroppen och alla dess funktioner går på sparlåga. Om sköldkörteln i stället tillverkar för mycket hormon blir ämnesomsättningen hög, vilket innebär att kroppen går på högvarv. Den vanligaste orsaken till störningar i sköldkörteln är en felaktig reaktion i kroppens immunsystem. Immunsystemet bildar antikroppar mot sköldkörteln som i sin tur ökar/minskar hormonproduktionen.

Hypotyreos – underfuktion i sköldkörteln

Hypotyreos kommer oftast långsamt och stegvis. Det kan ta många år innan den är fullt utvecklad. Under tiden vänjer sig patienten vid de olika symtomen, bl.a  större och större trötthet. Andra symtom kan vara frusenhet, nedstämdhet, yrsel, hudutslag, svårt att minnas, viktökning och ökat sömnbehov.

Hypotyreos är vanligare hos kvinnor än hos män. Det förekommer i alla åldrar, även hos barn, men är vanligare bland personer i medelåldern och uppåt. En del patienter får hypotyreos i samband med graviditet

Hypertyreos – överproduktion i sköldkörteln

Symptomen på hypertyreos eller giftstruma kommer ofta smygande. Symtomen kan vara svettningar, värmekänsla, trötthet, irritation, menstruationsrubbningar, hjärtklappning, ökad puls och viktnedgång.

Hypertyreos (giftstruma) behandlas med radioaktivt jod, operation eller medicin. Om man inte får någon behandling påverkas hjärtat och man kan bland annat få förmaksflimmer eller hjärtsvikt.

7 sätt din kropp varnar dig vid problem med sköldkörteln.

Trots sin ringa storlek spelar den en viktig roll i kroppen. Eventuella obalanser i detta organs funktion kan komma att allvarligt skada din hälsa.

Det är svårt att tro att ett sådant litet organ kan ha en så stor inverkan på kroppen. När den producerar för mycket eller för lite hormoner skickar din kropp ett antal varningstecken för att berätta för dig att något är fel.

  1. Halsbesvär.  Denna körtel sitter på halsen. Det är därför du känner av det i halsen när något är fel:
    • Smärta eller stort obehag i denna region.
    • Konstant halsont eller andra inflammationer i området.
    • Röstförändringar.
  2. Koncentrationssvårigheter.Det är mer sannolikt att hjärnan blir förvirrad med åldern. Men om problemet plötsligt försvåras och du upptäcker att du glömmer vardagliga saker samt upplever en oförmåga att koncentrera dig är det dags att uppsöka din läkare.Många kvinnor associerar dessa symtom med klimakteriet eller andra åldersrelaterade åkommor. Hormonella förändringar i sköldkörteln kan dock förorsaka svårigheter med koncentrationen.
  3. Håravfall och torr hud. Att tappa en del hår är normalt, särskilt på våren och vintern. Om håravfallet är speciellt utpräglat eller varar längre än dessa säsonger kan det dock vara en indikation på att det är något fel med sköldkörteln.Ett annat tecken är förändringar på huden och dess struktur. Torr, kliande hud är resultatet av en långsammare ämnesomsättning och nedsatt svettning.  En av orsakerna till sådana symtom är en förändring i utsöndringen av sköldkörtelhormoner.
  4. Viktförändring. En plötslig ökning eller minskning i vikt utan uppenbar anledning är en orsak till oro. Det är ett av de vanligaste symtomen på hypotyreos.Det uppstår till följd av en dåligt fungerande sköldkörtel vilket saktar ner hela kroppen. Det medför också att du upplever förändringar i smak, såsom att livsmedel inte längre smakar detsamma, eftersom en dåligt fungerande sköldkörtel förändrar dina sinnen (inte bara smak utan också beröring och lukt).
  5. Konstant utmattning. Somnolens, att våra dåsig, svårighet att hålla sig vaken och att du plötsligt sover fler timmar varje natt kan vara ett tecken på att något är fel med sköldkörteln. När sköldkörteln inte producerar tillräckligt med hormoner saktar kroppen ner och gör dig konstant trött.Oförklarlig muskelvärk och kramper är också ett annat tecken.Bristen på sköldkörtelhormon kan förändra de nerver som skickar signaler från hjärnan till resten av kroppen. Det kan orsaka kramper eller en känsla av beröring i olika delar av kroppen.Kom dock ihåg att dessa två problem också påverkar dem som lider av diabetes och inte hanterar sin sjukdom på rätt sätt. Var helt enkelt uppmärksam på dina symtom och glöm inte att prata med din läkare.
  6. Humörsvängningar och påtryckningar i magen. Ett överskott eller underskott av sköldkörtelhormon i kroppen kan göra dig riktigt irriterad, orolig och upprörd.  Det kan också få dig att uppleva ständig sorg och depression eftersom det förändrar mängden serotonin i hjärnan.Och som om det inte vore nog, när något är fel med din sköldkörtel får du problem med matsmältningen och kan uppleva magpåtryckningar som inte förbättras med en balanserad kost och motion.
  7. Hjärtklappning, högt blodtryck och andra symtom. Hjärtklappning som känns i halsen kan vara ett tecken på att din sköldkörtel inte fungerar så bra som den borde. Högt blodtryck medföljer ofta hjärtklappning och får det dåliga kolesterolet att stiga.Som du kan se kan sköldkörteln påverka kroppen på många olika sätt, från plötsliga förändringar i vikt till allvarligare symtom. Om dessa tecken ignoreras blir problemet bara värre.Problem med denna körtel är vanligare efter 35 års ålder och förekommer främst hos kvinnor. 
Sköldkörtelproblem kan vara en orsak till infertilitet hos kvinnor.
 Vi på Kalmar Kroppsscanning kan hjälpa dig att tidigt upptäcka eventuella problem med sköldkörteln.
Ta kontakt med oss redan idag!

Leave a Comment