Migrän

 

Migrän är en av våra vanligaste folksjukdomar och drabbar över en miljon svenskar. Migrän kan utlösas av stress, sömnbrist, fasta, viss mat och hormonförändringar hos kvinnor.

Migrän är ofarligt och det finns effektiva läkemedel som i de flesta fall kan bryta huvudvärken. I vissa fall kan även förebyggande läkemedel ges.

Migrän är en neurologisk sjukdom som kan drabba vem som helst. Orsaken till migrän är inte helt klarlagd, men det verkar till stor del vara en ärftlig sjukdom.

Ett komplicerat samspel mellan nerv- och blodkärlssystemen pågår under ett migränanfall, samtidigt som kemiska ämnen frigörs och gör blodkärlen extra smärtkänsliga.

Symptom

Migrän kännetecknas av en kraftig pulserande huvudvärk som kommer i attacker. Huvudvärken är förenad med illamående, kräkningar, känslighet för ljud, ljus och lukter och i vissa fall även halvsidig domning i armar och ben.

Huvudvärken kan förvärras av fysisk aktivitet.

Man brukar tala om två typer av migrän:

 • Migrän med aura har ett förstadium som ofta består av synpåverkan med flimmer.

  Många får känselrubbningar som endast drabbar den ena kroppshalvan.

  Man kan också få talsvårigheter eller hörselstörningar innan huvudvärken kommer. Aurasymtom inleder vanligtvis migränattacken och varar från fem minuter till en timme och följs oftast av huvudvärk.

 • Migrän utan aura har inget markerat förstadium.

  Innan migränen utlöses kan man drabbas av humörsvängningar, trötthet, koncentrationssvårigheter eller ett sug efter sötsaker. Ett migränanfall utan aura kan vara mellan en halv timme och tre dygn.

 • Efter attacken är det inte ovanligt att man känner sig utmattad och kraftlös.

 Diagnos och behandling av migrän

Man kan inte bota migrän men man kan göra mycket själv för att minska antalet attacker genom att komma underfund med vad som framkallar attackerna och undvika de faktorerna så gott det går.

Det finns effektiv behandling mot nästan all migrän, både mediciner som hjälper när attacken kommer och de som förebygger migrän.

Visste du att…

 • Migrän kännetecknas av kraftigt pulserande huvudvärk som kommer i attacker
 • Över 1 miljon svenskar är drabbade av migrän.
 • Migrän är vanligare bland kvinnor.
 • Att ha släktingar med migrän är en stark riskfaktor och ärftligheten har uppskattats vara så hög som 50%.

Spåra ”utlösaren” till migränen

 • För att hitta din ”trigger”, det som utlöser smärtan; för dagbok över varje huvudvärk, när det hände, vad du gjorde, och vad du åt och drack i 24 timmar innan. Potentiella orsaker kan vara hormonella förändringar, cigarettrök, starkt ljus, koffein och mat med nitrater eller något som heter tyramin och finns i lagrad ost och kallskuret.

  Behandla dina allergier

 • Experterna är inte säkra på varför en majoritet av de som lider av migrän också har rinnande näsa eller varför migrän är två till tre gånger vanligare hos personer med nasala allergier. ”Inflammatoriska ämnen som frigörs vid en allergiattack tycks aktivera trigeminusnerven, en primär drivkraft för migrän smärta, vilket gör huvudvärk vanligare och allvarligare”, säger Dawn C. Buse, docent i neurologi vid Albert Einstein College of Medicine. Att lindra din allergi med nasala steroider, antihistaminer eller allergishots kan förbättra eventuella huvudvärkssymptom som medföljer.

Elektrisk pulsteknik

 • Det är inte så gammaldags som det låter. Bland annat finns ett huvud-band som ger en mild elektrisk ström för att stimulera den övre grenen av trigeminusnerven. Det är tänkt att öka endorfiner och blockera smärtsignaler i nervsystemet.

  Medicin mot migrän

 • Receptbelagda triptaner som sumatriptan, Imitrex och billigare icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel som ibuprofen (Alvedon, Motrin) och naproxen (Aleve, Anaprox) hjälper människor att lindra sin migrän.
 • Det finns också Cambia (NSAID) som kan ta bort smärta på 15 minuter. Men överanvänd inte dem! Alla kan de återskapa huvudvärk och öka risken för kronisk migrän. Fråga i stället din läkare om möjligheten att kombinera triptaner med NSAID-medel vilket anses ha en lägre risk att ge kronisk migrän.

  Medicin mot migrän

 • Receptbelagda triptaner som sumatriptan, Imitrex och billigare icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel som ibuprofen (Alvedon, Motrin) och naproxen (Aleve, Anaprox) hjälper människor att lindra sin migrän.
 • Det finns också Cambia (NSAID) som kan ta bort smärta på 15 minuter. Men överanvänd inte dem! Alla kan de återskapa huvudvärk och öka risken för kronisk migrän. Fråga i stället din läkare om möjligheten att kombinera triptaner med NSAID-medel vilket anses ha en lägre risk att ge kronisk migrän.
 • Skippa tuggummit

  Israeliska forskare misstänkte att tuggummituggande kan vara anledningen till att tonårspatienter ofta har kronisk migrän, så de bad 30 drabbade att avstå en månad. Symptomen förbättrades för alla utom fyra, och för 19 försvann smärtan helt. Tuggandet stressar käkleden, vilket i sin tur kan utlösa huvudvärk.

  Förebyggande medicin mot migrän

 • När ”ishackandet” i huvudet sätter i gång och gör att du blir sängliggande i en eller flera dagar per månad finns det läkemedel i förebyggande syfte att ta till.
 • Har du tur kan det göra migränen kortvarigare, mindre allvarlig och upp till 80% mindre frekvent. Även Botox (som injiceras i huvud och hals) och antidepressiva läkemedel har visat sig fungera.

  Ät regelbundet

 • En bra frukost räddar dig från sockerdipp som kan få huvudet att dunka. ”När du fastar, aktiverar det hypotalamus, regionen i hjärnan som styr lusten att äta”, säger B Lee Peterlin, chef för Johns Hopkins Headache Research. Och en aktiverad hypotalamus är inte vad man vill ha. Det har visat sig vara nära förknippat med migränattacker.

  Håll koll på vädret

 • Mer än hälften av personer med migrän har visat sig vara känsliga för lufttryck och temperaturskillnader. En studie där man förde dagbok över blixtoväder och huvudvärk på personer i Ohio och Missouri visade att bara blixten i sig kan leda till migrän. Forskarna kan inte förklara varför men tror att blixten kan avge elektromagnetiska vågor, producera ozon i atmosfären, eller släppa svampsporer som orsakar problem. Där föreslår man att föregripa stora väderskiftningar med medicin.

  Ät mer omega 3

 • Satsa på omega 3-rik fisk (eller köp oljan på hälokost). Fet fisk och vegetabiliska källor såsom chiafrön är rika på omega 3-fettsyror som omvandlas till komponenter som blockerar smärtsignalen i nervsystemet. Medan omega-6 fettsyror som finns i majs, färgtistel och sojaoljor omvandlas till smärtfrämjande komponenter. Vi behöver båda fettsyrorna, men vår kost har för mycket av omega 6 och för lite omega 3. En studie visade att de som åt mycket omega 3 och lite omega 6 i tre månader hade färre och kortare huvudvärkar.

Lider du av migrän? Kan det vara omega 3 brist? Spänningar i käkarna?

Välkommen på en hälsokoll så ger vi dig personliga tips!

Kalmar Kroppsscanning

www.kroppsscanning.se

Leave a Comment